عصر کرد

آخرين مطالب

آینده مشاغل در خاورمیانه و شمال آفریقا | خاورمیانه در آستانه یک دگرگونی شغلی سیاسی

آینده مشاغل در خاورمیانه و شمال آفریقا | خاورمیانه در آستانه یک دگرگونی شغلی
  بزرگنمايي:

عصر کرد - به گزارش همشهری آنلاین، منطقه خاورمیانه و شمال آفریقا (MENA) در آستانه تحولی عمیق در ساختارهای شغلی، مهارت‌های مورد نیاز و سیاست‌های اشتغال قرار دارد. بنا بر گزارش جدیدمجمع جهانی اقتصاد با عنوان «آینده مشاغل 2025»، روندهایی نظیر دیجیتالی‌سازی، تغییرات اقلیمی، فشارهای جمعیتی و تحول فناوری، چهره بازار کار منطقه را تا سال 2030 دگرگون خواهند کرد.
پنج پیشران اصلی تحولات شغلی در گزارش مجمع جهانی اقتصاد، پنج روند کلیدی به‌عنوان محرک‌های اصلی تغییر در بازار کار منطقه معرفی شده‌اند:
تحول فناورانه: گسترش هوش مصنوعی، یادگیری ماشین، کلان‌داده و اتوماسیون نه تنها ساختار نقش‌های شغلی را تغییر می‌دهد، بلکه ماهیت مهارت‌های مورد نیاز را نیز بازتعریف می‌کند.
تحولات ژئوپلیتیک و اقتصادی: سیاست‌های صنعتی، قطع زنجیره‌های تأمین و جنگ‌های تجاری آسیب‌پذیری کشورهایی را که وابسته به واردات و فناوری خارجی‌اند، افزایش داده‌اند.
گذار به اقتصاد سبز: تلاش جهانی برای کاهش کربن و توسعه انرژی‌های تجدیدپذیر، منجر به ایجاد مشاغل جدید و افزایش تقاضا برای مهارت‌های سبز شده است.
شکاف مهارتی: ناهماهنگی جدی بین نیازهای بازار و توانمندی نیروی کار از جمله بزرگ‌ترین چالش‌های منطقه است.
تغییرات جمعیتی: جوانی جمعیت در بسیاری از کشورهای خاورمیانه و شمال آفریقا، نیاز فوری به ایجاد فرصت‌های شغلی و بازآموزی مهارتی را افزایش داده است.
مشاغل آینده؛ رشد فناوری، افول سنت در افق 2025 تا 2030، مشاغل مرتبط با فناوری‌های نوین بیشترین رشد را تجربه خواهند کرد. به طول مثال مشاغلی همچون تحلیل گر داده ،متخصص هوش مصنوعی و یادگیری ماشین،توسعه دهنده های نرم افزار ها و اپلیکیشن ها،متخصصین امنیت سایبری ،مهندسین انرژی های تجدید پذیر، و مشاور دهنده های فضای دیجیتال از جمله مهم‌ترین مشاغلی هستند که در آینده بیشترین بازار کار را خواهند داشت.
در مقابل اما ، مشاغلی نظیر دفترداری، اپراتوری تلفن، پشتیبانی سنتی مشتری و فروشندگان حضوری با روند کاهشی روبه‌رو خواهند بود؛ چرا که این مشاغل به‌راحتی توسط فناوری و اتوماسیون جایگزین می‌شوند.همچنین برآورد می‌شود که 46 درصد از مهارت‌های فعلی نیروی کار تا سال 2030 منسوخ یا دگرگون شوند، رقمی بالاتر از میانگین جهانی که در حدود 39 درصد است.
چالش بزرگ؛ شکاف مهارتی بر اساس داده‌های مجمع جهانی اقتصاد 63 درصد از شرکت‌های منطقه نبود مهارت کافی در بازار کار را مانع تحول کسب‌وکار خود می‌دانند. همچنین، تنها 26 درصد از کارکنان فعلی قادرند در نقش فعلی خود آموزش ببینند و تنها 15 درصد می‌توانند پس از بازآموزی به نقش جدید منتقل شوند. این آمار، نیاز فوری به بازمهندسی نظام آموزش مهارتی در منطقه را یادآور می‌شود.
وضعیت کشورهای منتخب منطقه عربستان سعودی در حال حاضر پیشتاز تحول دیجیتال در منطقه است. بیش از 70 درصد شرکت‌ها بر روی توسعه مهارت‌های دیجیتال نیروی انسانی تمرکز دارند و حذف تدریجی الزام مدرک دانشگاهی در حال اجراست.
مصر نیز با رشد شدید جمعیت جوان مواجه است. حدود 48 درصد از مهارت‌های شغلی در این کشور تا 5 سال آینده دچار دگرگونی خواهند شد. در مورد امارات متحده عربی نیز پیش بینی می شود تا سال 2030 حدود 43 درصد از مشاغل موجود در کشور امارات متحده عربی توسط فناوری انجام شوند. مهارت‌هایی نظیر هوش مصنوعی، امنیت سایبری و سواد فناوری در اولویت قرار دارند.
تونس و مراکش نیز بر انرژی تجدیدپذیر و خدمات دیجیتال متمرکزند. در تونس، بیش از 80 درصد شرکت‌ها شکاف مهارتی را بزرگ‌ترین مانع پیشرفت می‌دانند.
وضعیت ایران؛ انتخابی سرنوشت‌ساز اگرچه گزارش مجمع جهانی اقتصاد داده مستقیمی از ایران ارائه نداده است ، اما با تکیه بر منابعی نظیر بانک جهانی و سازمان بین المللی کار ILO، می‌توان گفت ایران با چالش‌هایی از جمله عدم انطباق آموزش با نیاز بازار، تمرکز بر مشاغل دولتی، مهاجرت گسترده نخبگان و ضعف در آموزش‌های فنی مواجه است.
با این حال، فرصت‌های طلایی نیز در مسیر آینده شغلی ایران مانند رشد استارتاپ‌ها در حوزه‌های فین‌تک و فناوری ، ظرفیت بالا در انرژی‌های تجدیدپذیر ، بازار بزرگ آموزش آنلاین و مهارت‌محور وجود دارد.
با مقایسه روند جهانی و واقعیت داخلی، ایران باید مهارت هایی مانند سواد فناوری، امنیت سایبری ، برنامه‌نویسی ، مهارت‌های انسانی مانند رهبری و خلاقیت ، زبان انگلیسی را گسترش دهد. چنانچه این مهارت ها در فضای اقتصادی کشور ایجاد نشود یا اطلاحات به صورت کند و تدریجی باشد چالش هایی در فضای اقتصادی کشور به وجود خواهد آمد.
کد خبر 942573 منبع: روزنامه همشهری برچسب‌ها اشتغال اقتصاد - تورم مشاغل کارگران اقتصاد

لینک کوتاه:
https://www.asrekurd.ir/Fa/News/996000/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استاندار کرمانشاه: جوانان جسورانه نقد کنند اما مسئولانه پیشنهاد دهند

واکنش به ادعای عراقچی درباره ورود سرمایه گذاران آمریکایی به بازار ایران/ او یا نمی داند هزار میلیارد دلار چقدر است یا شاید قصد شوخی داشته است

بابک زنجانی با 25 شرکت به اقتصاد ایران بازگشته است/ دقیقا چه چیزی را تکذیب می کنید؟

تاج: مشهد شهر زوار است و صاحب بهترین ورزشگاه

پاس گل قلی‌زاده، گل سوم لخ پوزنان به پوزسکا

برای لیورپول تونل افتخار خواهیم زد اما می‌بریمشان!

یامال را با فشار دو برابری از جریان بازی خارج می‌کنیم

تقابل اشک و لبخند؛ مهم ترین حواشی هفته 28 لیگ برتر

بررسی وضعیت تیم ملی فوتبال ساحلی در جام جهانی از زبان شهرام دانه‌کار

بانک‌ها نقدینگی را به سمت بخش‌های غیرمولد سوق می‌دهند

بسته حمایتی دولت ژاپن در برابر تعرفه‌های وارداتی آمریکا/ تاکید توکیو بر همکاری با واشنگتن

خلاصه بازی وایادولید 1 - بارسلونا 2

خلاصه بازی اینتر 1 - هلاس ورونا 0

خلاصه بازی دورتموند 4 - ولفسبورگ 0

امشب فقط یک بازیکن اینتر به بارسا فکر می‌کرد!

مربی قهرمان آسیا: به هیچ چیز دیگری فکر نمی‌کنم

تراشتگن: دلم برای بودن در دروازه بارسا تنگ شده بود

فیرمینو پس از قهرمانی آسیا: دلم برای صلاح تنگ شده

مربی کاوازاکی: باید از عربستان الگوبرداری کنیم

گل اول لخ پوزنان به پوزسکا

گل دوم لخ پوزنان به پوزسکا

اولین تبریک استقلال به تراکتور

مشکل جدید فلیک؛ گاوی در لیست مصدومان!

الاهلی، یازدهمین صاحب جام طلایی/ یایسله رکورد استقلال را تکرار کرد!

فسخ 6 قرارداد راکد در شهرک‌های صنعتی سنندج و قروه

استاندار کهگیلویه و بویراحمد: توسعه زیرساخت‌های فناوری و اقتصاد دانش‌بنیان در دستور کار است

قیمت روز دیگنیتی در بازار خودرو؛ 13 اردیبهشت 1404

شکست شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

پیام دومنظوره؛ تبریک خطیبی و سایپا به تراکتور

تعریف بزرگ از یامال؛ او انسان عادی نیست!

آرتتا: ناامید، عصبانی و سرخورده هستیم!

دو رقمی شوید! درخواست هواداران از 4 مهاجم استقلال

عطر رضوی در کردستان؛ استقبال گرم از خادمان حرم مطهر

تنش‌های تعرفه‌ای در اقتصاد جهانی تهدیدی برای بازارهای مصرفی حوزه خاورمیانه

نامه جلال به امام خمینی(ره) از سرزمین وحی

بخشی از کتاب/ تواضع درباره خرد خاموش بشر

نقشه جذاب سروش و علیپور برای پرسپولیس

تشکر ژسوس از الهلال؛ تا ابد قدردان‌تان هستم

لژیونر پرسپولیسی در آستانه قهرمانی جدید!

تداوم صدرنشینی ناپولی با غلبه بر لچه

تعویق قهرمانی شباب الاهلی در شب گلزنی عزت‌اللهی

آرسنال بازی برده را به بورنموث باخت

گل اول اینتر به هلاس ورونا توسط کریستین اصلانی

ادوارد مندی، دروازه‌بان الاهلی به عنوان بهترین دروازه‌بان لیگ نخبگان آسیا انتخاب شد

لحظه بالا بردن جام قهرمانی لیگ نخبگان آسیا توسط فیرمینو و بازیکنان الاهلی

گل اول رئال وایادولید به بارسلونا توسط ایوان سانچس

درخواست تراکتور به آبی‌ها رسید

پاسخ سازمان لیگ به استقلال؛ حریفتان خسته است!

آغاز تحول بنیادین در کلاس‌های درس ابتدایی با مشارکت 320 هزار معلم

گلاب آدینه در شب نکوداشت خود چه گفت؟